YouTube SEO

Hoe optimaliseer je jouw video's voor YouTube?

YouTube SEO - enkele tips

Als het om SEO gaat, denken de meeste marketeers automatisch aan Google. Zoekmachine optimalisatie is echter nog geavanceerder. YouTube wordt ook beschouwd als een zoekmachine, en niet zomaar één! De wondere wereld van content marketing en zoekmachine optimalisatie is complex en evolueert, maar van één ding kunt u zeker zijn: video's zijn nog steeds een essentieel onderdeel van het genereren van kwalitatief hoogstaand verkeer naar uw website. YouTube is al jaren een marktspeler. Deze zoekmachine heeft meer dan 3 miljard zoekopdrachten per maand. Hierdoor is het totale zoekvolume hoger dan bij Bing of Yahoo. Hier zijn enkele tips voor een bedrijf om  te scoren met 's werelds snelst groeiende video platform.

Voorbereiding

Voordat je enthousiast wordt over het maken van een video, moet je goed voorbereid zijn. Het hebben van de beste vaardigheden om eersteklas video's te plaatsen, is geen garantie voor veel views en likes. Daar moet je goed op voorbereid zijn.

SEO

Natuurlijk speelt SEO ook een cruciale rol in videomarketing. Net als bij een website mag er geen gebrek zijn aan een zoekwoord onderzoek. Het is ook heel anders dan het klassieke zoekwoord onderzoek van Google. Net als Google heeft YouTube enkele suggesties. U kunt het eenvoudig bekijken door een zoekopdracht in de zoekbalk bovenaan te typen. (Dus alles wat de gebruiker typt om te zoeken, wordt gedefinieerd als een query. Als schrijver of marketeer kun je dit niet voorspellen omdat het zo complex is en de mogelijkheden eindeloos zijn. Een query is dus echt wat de gebruiker in de zoekbalk plaatst. Wat wordt getypt, de belangrijkste woorden worden zoektermen genoemd, het wordt geassocieerd met SEO-experts en zoekopdrachten worden geassocieerd met gebruikers. Omdat YouTube alleen topsuggesties toont, weet je in één oogopslag waar de meest populairste termen zijn. Een concurrentie-analyse is natuurlijk ook nuttig.

Hoe de juiste concurrent te vinden?

De laatste optie is om de tags van de concurrenten te bekijken. Deze zijn te vinden in de HTML-code van de video. Als alternatief kunt u het vinden met een tool zoals VidIq. We zullen hier later meer over praten. Natuurlijk bezit ook het eigen analysesysteem van YouTube veel informatie. Denk aan een USP waarvan je je publiek wilt overtuigen (USP staat voor Unique Selling Point, wat een onderscheidende eigenschap van een product of dienst betekent die consumenten moet overtuigen om te kopen). Laten we vervolgens kijken hoe we het kunnen uitdrukken met verschillende hulpmiddelen. Zorg er ook voor dat u USP gebruikt, dat van toepassing is op alle communicatiemedia in uw bedrijf, niet alleen op YouTube. Zie het als een thema dat alle video's gemeen hebben.

Nadat je dit zoekwoord hebt opgezocht, kun je gaan nadenken over je videoexpertise. Neem de belangrijkste trefwoorden (tabellen) op in de titel en beschrijving van de video. Je kunt het ook als tag toevoegen. Deze zijn onzichtbaar voor de kijker, maar YouTube gebruikt ze om video's te classificeren. Aanvullende informatie is altijd welkom. Bij het schrijven van de beschrijving is het ook belangrijk om de video zo nauwkeurig mogelijk uit te leggen. YouTube heeft minimaal 500 tekens nodig om de video goed te begrijpen. Om je video ook buiten YouTube te laten scoren, kan je deze embedden (Embedden is inhoud van een externe site insluiten op uw eigen site.

Hierdoor wordt de inhoud zichtbaar op uw site zonder de inhoud te dupliceren. Beschikbaar op externe websites via links (HTML code.) op uw website en vervolgens ook promoten via social media. U kunt de inhoud op uw website weergeven zonder deze op een externe website via een link (HTML-code.) Promoot het ook op uw website en op sociale media. Zie het als de voettekst van je video. Een handig hulpmiddel om aan te bevelen is de gratis Chromeextensie VidIq. Wanneer je een account aanmaakt, zie je een paneel met belangrijke informatie over je (en concurrerende) video's. Ideaal voor verdere optimalisatie.

Tools

VidIq is niet de enige tool die de SEO van YouTube kan helpen verbeteren. Een van de meest populaire Chrome-extensies is TubeBuddy. Deze software helpt je de tags in je video te vinden. Bovendien kun je met deze tags de meest populaire video's zien. Ideaal voor een snelle concurrentieanalyse. Als u tags gebruikt, is het een goed idee om ze in drie categorieën op te splitsen. De eerste tag bevat je belangrijkste zoekwoord (meestal een video-onderwerp). Zoek vervolgens naar synoniemen als secundaire tags. Ten slotte kunt u ook algemene tags toevoegen. Dit zijn de categorieën waartoe de video behoort. U hoeft niet te veel tags toe te voegen. Gebruik tags alleen als ze specifiek zijn voor je video. De tweede tool die we kunnen aanbevelen is Tubular Labs. YouTube Analytics biedt veel informatie over je publiek, maar het is niet zo gedetailleerd als Tubular. Zo zie je in je account precies wie je meest enthousiaste kijkers zijn en hoe ze eruit zien. Deze tool geeft ook de video's en kanalen weer die samen met het kanaal zijn bekeken. Dit is ook interessant.

Content

Houd bij het maken van je video ook rekening met de inhoud die je van plan bent te publiceren. Vaak geziene video's bevatten antwoorden op vragen van klanten (FAQ's), tutorials over het gebruik van producten en diensten, achter de schermen, enz… Ook consumentenbeoordelingen en getuigenissen zijn populair. Je webinar of presentatie kun je natuurlijk ook op YouTube plaatsen. Dit is een manier om nieuwe kijkers te bereiken na een live uitzending. Niet alle video's worden via mond-tot-mondreclame verspreid. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om een video als 'privé' te markeren. Dit betekent dat alleen de kijker met de link toegang heeft tot de inhoud. Handig voor het verzamelen van data van prospects! YouTube is ook een belangrijke bron van inkomsten voor

veel vloggers en commentatoren. Als bedrijf kun je dit kanaal ook gebruiken om advertenties tussen je video's te plaatsen. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien niet zo'n slimme zet lijkt, want je geeft in principe de kans aan concurrentie om te adverteren in jouw video, kan het wel een extra bron van inkomen worden. Zoals bij elke zoekmachine, is het belangrijk om de richtlijnen te volgen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om de muziek van auteursrechtelijk beschermde artiesten te gebruiken.

YouTube wil, net zoals Google, de beste content tonen aan de gebruiker. Hiervoor gebruikt het algoritmes om te zien welke content het beste scoort, want YouTube zelf kan de inhoud van video’s niet nauwkeurig analyseren. Dankzij artificiële intelligentie doet YouTube hier wel een poging voor. Dat kan je zien wanneer je de automatische ondertiteling aanzet. Om te bewijzen aan YouTube dat de video wel degelijk matcht met de titel en beschrijving, raden we je daarom aan om de belangrijkste zoekwoorden van je video enkele keren te herhalen.

Kijkers loyaliteit

Een van deze parameters van het YouTube-algoritme is kijkers loyaliteit. Dit laat zien hoeveel je video wordt bekeken. Als bedrijf wil je dat het zo dicht mogelijk bij de 100% zit. Dit betekent dat de kijker de hele video zal bekijken. Voor YouTube is dit een signaal dat je een video van hoge kwaliteit hebt, en YouTube zal de video eerder aanbevelen aan je gebruikers. Je content is erg interessant, maar het doel is om je kijkers zo lang mogelijk op de afbeelding te houden. Een van de tactieken die u kunt gebruiken, is om eerst de video samen te vatten. Door het onderwerp te bespreken, kun je vanaf het begin de aandacht van de kijker trekken. Volgens een YouTube-enquête klikt ongeveer 20% van de kijkers na 10 seconden weg. Daarom zijn deze eerste paar seconden belangrijk om het bounce percentage zo laag mogelijk te houden. (Het percentage bezoekers dat op je site komt en daarna vertrekt (‘bounced’) zonder naar andere pagina’s op de website te kijken is de Bounce Rate. De bounce rate hangt nauw samen met de relevantie van je content. Indien je content niet relevant blijkt te zijn zal de ‘bounce rate’ hoger komen te liggen).

Daarom zijn lange introducties en zeldzame films uit den boze. Een laatste tip die we je kunnen meegeven is tijdens de samenvatting te verwijzen naar het einde van de video. Hierdoor worden mensen geïnteresseerd in de kern van jouw boodschap.

“De video zelf”

Lengte

YouTube-video's hebben geen ideale lengte. Er zijn bijvoorbeeld populaire video's die slechts 2 minuten duren en video's die miljoenen keren zijn bekeken en 1 uur duren. Studies tonen aan dat langere video's (> 10 minuten) beter presteren. Het heeft geen zin om te proberen de lengte van de video te minimaliseren. Anders wordt de kwaliteit van de inhoud aanzienlijk verminderd.

Thumbnail

Een thumbnail is het eerste wat de aandacht van de kijker trekt. Dit is de afbeelding die naast de titel en beschrijving van het YouTube-overzicht wordt weergegeven. De grootte van dergelijke miniaturen is 1280x720

(beeldverhouding 16: 9). Wees zeker niet bang om hier wat te overdrijven met opvallende evenementen, emoji's en betekenisvolle afbeeldingen.

Niet echt een studio nodig

De meeste moderne smartphones worden geleverd met een degelijke camera, waarvan sommige zelfs in 4K kunnen opnemen. Als je veel apps voor het maken van video's bezit, kan videobewerking eenvoudiger zijn. Daarom hoef je geen uren te besteden aan het samenstellen van je video's, omdat er vaak verschillende sjablonen zijn om dit proces te vereenvoudigen.

“Het einde van de video”

Afspeellijsten

Het einde van de video speelt een belangrijke rol. Als marketeer wil je niet dat dit het einde van je customer journey is. Een manier is om een afspeellijst te maken. Door vergelijkbare video's te koppelen, kun je een openbare serie maken die elkaar opvolgt. Als je kijkers je eerste video leuk vinden, zijn ze misschien ook geïnteresseerd in andere video's. Wanneer je een afspeellijst maakt, worden de video's automatisch gesorteerd zodanig dat ze je inhoud blijven bekijken. Bij het opnemen van een video is het belangrijk om deze een bestandsnaam te geven die de video beschrijft. Daarom kan het zeker geen kwaad om de belangrijkste zoekwoorden op te nemen.

Reacties

Zelfs nadat de video is gepubliceerd, moet je de prestaties ervan regelmatig controleren. Gelieve ook te reageren op verschillende opmerkingen ivm jouw video. Dit zorgt voor extra interactie. Als je klanten vragen hebben over je video, of meer willen weten, zorg dan dat je een link naar je website hebt. Zelfs negatieve opmerkingen verdienen een (professioneel) antwoord.

Abonnees

Natuurlijk kun je niet alleen vertrouwen op de algoritmen van YouTube om je inhoud weer te geven. Een belangrijk onderdeel van het videoprofiel is dan ook de abonnementsoptie. Dit vergroot aanzienlijk uw kansen om op de startpagina te worden weergegeven. U kunt ook de kwaliteit van uw profiel verbeteren. Niet-kanaalabonnees bekijken je video's vaker omdat ze vergelijkbare inhoud interessant vinden. Abonnees geven aan dat ze meer willen zien. Wat is de beste manier om mensen te overtuigen zich te abonneren? Gewoon vragen! Als je als laatste (of als eerste) vraagt om je op de video te abonneren en de video te waarderen, zal je analysedashboard zeker verbeteren. Het delen van je video's op sociale netwerken kan je ook een extra boost van autoriteit geven.

YouTube Studio & Eindschermen

YouTube Studio (YouTube-analysesysteem) heeft verschillende opties om je

video's verder te verfijnen. Naast eenvoudige videobewerking, kunt u uw video's ook interactiever maken. Zo kan je via kaarten je kanaal promoten (om gebruikers ertoe aan te zetten zich te abonneren) of om soortgelijke video's aan te bevelen. Je kunt ook doorlinken naar een website (bijvoorbeeld om een product te promoten) of een oude video terug naar voren halen.

Anderzijds zijn er ook eindschermen. Met deze krachtige tool kunt u uw kijktijd verlengen door uw kijkers aan te moedigen bepaalde acties uit te voeren. Credits kunnen de laatste 5-20 seconden worden toegevoegd en zijn beschikbaar op mobiel en desktop.

Publiceren

Er is geen pasklaar antwoord op de beste tijd om een video te posten. De beste manier om dat moment te achterhalen, is door te kijken in je eigen data en te achterhalen welke pieken er zijn. Op die momenten publiceer je best nieuwe video’s.

Video Key Moments voor Youtube-video's 2022

Google heeft aangekondigd dat ze een nieuwe functie Video Key Moments gaan introduceren. Dit toont je een tijdlijn, zodat je kunt zien wat er in de video gebeurt.

Deze functie is al beschikbaar voor Engelse video's die zijn gepubliceerd op YouTube en Google. Binnenkort kan dit ook met andere video's. Google vermeld: "Vanaf vandaag kun je met behulp van deze video-key moments functie belangrijke momenten in je video vinden en sneller de informatie krijgen die je zoekt”. Als de inhoud spraak of documentaire is, biedt de zoekopdracht links naar belangrijke momenten in die video. U kunt eenvoudig scannen om te zien of de video de juiste inhoud bevat.

Conclusie

Hoewel het uploaden van video's naar een YouTube kanaal niet zo moeilijk is, is de technologie achter populaire video's veel complexer. Alles begint met goede content en de juiste doelgroep te kunnen bereiken en engageren. Relevante beschrijvingen, endscreens, tools… zijn hulpmiddelen die SEO voor YouTube naar een hoger niveau kunnen brengen.

Steff Vanhaverbeke

Steff startte haar eerste web-design agency in 1993. Sindsdien bouwde ze een uitgebreide ervaring op in de marketing- en communicatiesector en richtte in 2004 ubeon op.

Sinds 1993 ondersteunt Steff ondernemingen en teams in hun communicatie, marketing en verkoop. Daarbij focust ze zich op:

  • opbouwen van aantrekkelijk en vertrouwd merk -en huisstijl
  • zo toegankelijk mogelijk maken van commerciële communicatie
  • integratie van de 'customer journey' met conversietrechters
  • opbouwen van een 'business ecosysteem' door middel van community building

Steff integreert daarbij de nieuwste inzichten uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie, Neuro-Linguïstisch Programmeren met systeemtheorie en technologie.