Photo by Tara Winstead

AI tools voor marketing in 2023

Wat zijn nuttige AI-tools voor marketing in 2023?

Er zijn heel wat AI-tools beschikbaar voor marketing die bedrijven kunnen helpen hun marketinginspanningen te verbeteren. Enkele voorbeelden zijn:

 • Marketingautomatiseringstools: Deze tools gebruiken AI-algoritmen om repetitieve taken te automatiseren, zoals e-mailmarketing, plaatsing op sociale media en advertentietargeting. Ze kunnen bedrijven helpen tijd te besparen en de efficiëntie te verhogen door deze taken te automatiseren, zodat marketeers zich kunnen richten op meer strategie op hoog niveau.
 • Tools voor voorspellende analyses: Deze tools gebruiken historische gegevens en algoritmen voor machinaal leren om toekomstige resultaten te voorspellen, zoals klantgedrag of verkoop. Zij kunnen bedrijven helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over waar zij middelen moeten inzetten en welke berichten zij naar welke klanten moeten sturen.
 • Personalisatie-engines: Deze tools gebruiken algoritmen voor machinaal leren om de inhoud en berichtgeving van de website, e-mailcampagnes en ander marketingmateriaal van een bedrijf te personaliseren. Ze kunnen bedrijven helpen hun klanten relevantere en aantrekkelijkere ervaringen te bieden.
 • Chatbots en virtuele assistenten: Deze AI-tools kunnen worden gebruikt om 24/7 klantenservice en verkoopondersteuning te bieden via berichtenplatforms en spraakassistenten. Ze kunnen bedrijven helpen de klantbetrokkenheid te vergroten en de klanttevredenheid te verbeteren.
 • Spraakzoekoptimalisatie: Met het toenemende gebruik van spraakassistenten is het belangrijk dat merken hun website, pagina's en inhoud optimaliseren voor voice search om meer organisch verkeer vast te leggen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de soorten AI-tools die beschikbaar zijn voor marketing, en er komen voortdurend nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Het is belangrijk om te onderzoeken en te evalueren welke tools het nuttigst zijn voor de specifieke marketingbehoeften van uw bedrijf.

Wat zijn de huidige voorbeelden?

Er zijn momenteel veel voorbeelden van AI-gestuurde marketingtools op de markt. Enkele populaire zijn:

 • Marketo: Een marketingautomatiseringsplatform dat AI gebruikt om e-mailcampagnes te optimaliseren, website-inhoud te personaliseren en lead scoring te verbeteren.
 • Optimizely: Een platform dat AI gebruikt om website-inhoud te personaliseren, de lay-out van websites te optimaliseren en conversiepercentages te verbeteren.
 • Persado: Een platform dat AI gebruikt om de doeltreffendheid van marketingteksten te schrijven en te testen, waaronder e-mailonderwerpregels, pushmeldingen en meer.
 • Acquire: Een chatbotplatform dat AI gebruikt om 24/7 klantenondersteuning en verkoopassistentie te bieden via berichtenplatforms zoals Facebook Messenger en WhatsApp.
 • Voiceflow: Een tool waarmee bedrijven hun eigen spraakapps kunnen ontwerpen, testen en lanceren voor slimme luidsprekers en andere apparaten met spraakfunctionaliteit.
 • Fractal: een datagestuurd marketingplatform dat voorspellende analyses en automatiseringstools biedt.
 • Gong: Een platform dat natuurlijke taalverwerking en machine learning gebruikt om verkoopgesprekken en vergaderingen te analyseren, en inzichten en training biedt om de verkoopprestaties te verbeteren.
 • Hootsuite Insights: Een tool voor het luisteren naar en analyseren van sociale media die algoritmen voor machinaal leren gebruikt om belangrijke trends en inzichten uit gesprekken op sociale media te identificeren.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, veel andere bedrijven en start-ups werken eraan om AI-gestuurde marketingtools op de markt te brengen. Deze tools kunnen sterk verschillen wat betreft hun mogelijkheden, dus het is belangrijk om te onderzoeken en te evalueren welke het beste past bij de specifieke marketingbehoeften van uw bedrijf.

Hoe kunnen KMO's hier het beste gebruik van maken?

Kleine en middelgrote bedrijven kunnen op verschillende manieren gebruikmaken van AI-ondersteunde marketingtools, afhankelijk van de specifieke tools die ze kiezen. Hier volgen enkele manieren waarop kleine bedrijven AI voor hen kunnen inzetten:

 • Personalisering: Kleine bedrijven kunnen personalisatie-engines gebruiken om relevantere inhoud en berichten aan hun klanten te leveren, wat de betrokkenheid en conversiepercentages kan helpen verbeteren.
 • Automatisering: Marketingautomatiseringstools kunnen kleine bedrijven helpen bij het automatiseren van repetitieve taken zoals e-mailmarketing, het plaatsen van berichten op sociale media en advertentietargets.
 • Voorspellende analyse: Kleine bedrijven kunnen voorspellende analysetools gebruiken om inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van hun klanten, wat hun marketingstrategie en -beslissingen kan helpen onderbouwen.
 • Chatbot & virtuele assistent: Kleine bedrijven kunnen chatbots en virtuele assistenten gebruiken om 24/7 klantenservice en verkoopondersteuning te bieden via berichtenplatforms en spraakassistenten, wat de betrokkenheid van klanten kan vergroten en de klanttevredenheid kan verbeteren.
 • Spraakzoekoptimalisatie: Met het toenemende gebruik van spraakassistenten kunnen kleine bedrijven hun website en content optimaliseren voor voice search om het organische verkeer te verbeteren.
 • Testen: Sommige AI-gestuurde marketingtools, zoals Persado, bieden de mogelijkheid om de effectiviteit van marketingteksten, onderwerpregels en meer te testen; kleine bedrijven kunnen deze gebruiken om hun campagnes te testen en te optimaliseren voor betere prestaties.
 • Training en verkoopondersteuning: AI-tools zoals Gong kunnen kleine bedrijven helpen hun verkoopteam te trainen en verbeterpunten vast te stellen.

Het is belangrijk dat kleine bedrijven zorgvuldig evalueren welke AI-marketingtools het nuttigst zijn voor hun specifieke behoeften en klein beginnen door één of twee tools tegelijk te implementeren in plaats van te veel tegelijk te doen. Ze kunnen dan de resultaten meten en zien of de investering de moeite waard is, voordat ze in meer tools investeren.

Conclusie

Er zijn momenteel veel AI-gestuurde marketingtools beschikbaar die kleine bedrijven kunnen helpen hun marketinginspanningen te verbeteren. Deze tools kunnen kleine bedrijven helpen hun marketing te personaliseren, repetitieve taken te automatiseren, inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van klanten, 24/7 klantenservice en verkoopondersteuning te bieden, te optimaliseren voor voice search, campagnes te testen en te optimaliseren en de verkoopprestaties te verbeteren.

Bedrijven moeten echter zorgvuldig evalueren welke AI-ondersteunde marketingtools het nuttigst zijn voor hun specifieke behoeften. Het is raadzaam om klein te beginnen en één of twee tools tegelijk te implementeren in plaats van te veel tegelijk te doen. Door de resultaten te meten kunnen ze bepalen of de investering de moeite waard is, voordat ze in meer tools investeren. Het is ook belangrijk voor kleine bedrijven om op de hoogte te blijven van nieuwe tools en updates van bestaande, aangezien er voortdurend nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI zijn die nieuwe mogelijkheden en kansen kunnen bieden.

 
Steff Vanhaverbeke

Steff startte haar eerste web-design agency in 1993. Sindsdien bouwde ze een uitgebreide ervaring op in de marketing- en communicatiesector en richtte in 2004 ubeon op.

Sinds 1993 ondersteunt Steff ondernemingen en teams in hun communicatie, marketing en verkoop. Daarbij focust ze zich op:

 • opbouwen van aantrekkelijk en vertrouwd merk -en huisstijl
 • zo toegankelijk mogelijk maken van commerciële communicatie
 • integratie van de 'customer journey' met conversietrechters
 • opbouwen van een 'business ecosysteem' door middel van community building

Steff integreert daarbij de nieuwste inzichten uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie, Neuro-Linguïstisch Programmeren met systeemtheorie en technologie.